ryba

Ryba w wieczerzy wigilijnej

Jedną z najbardziej tradycyjnych potraw przy każdej wieczerzy wigilijnej jest ryba. Jak wiadomo w dawnych czasach, gdy jeszcze chrześcijaństwo było w powijakach, ryba obyła symbolem pierwszych chrześcijan. Tym bardziej, że poprzez przestawienie liter, w greckim wyrazie tego słowa, wychodzi nam Jezus Chrystus. Zrozumiałym więc jest, że wieczerza wigilijna, tak mocno przesycona różnymi symbolami, nie może obyć się bez ryby.

W Polsce najczęściej rybą podawaną w czasie wigilijnej wieczerzy jest oczywiście karp. Rodzaj ryby zależy jednak także od rejonu kraju. Na Śląsku bardzo popularną rybą podawaną w czasie wieczerzy wigilijnej był śledź. Stąd też nie powinna dziwić obecność na polskich stołach w czasie wigilii karpa i śledzi, przyprawianych na wiele różnych sposobów. Po za samym karpiem i śledziem, dzisiaj obecność na polskich stołach ryb jest zupełnie normalna, panuje pod tym względem ogromna różnorodność. Coraz częściej można zasmakować w czasie wigilii pstrągów, czy nawet węgorzy. Nawet ryby morskie, znajdą swoich zwolenników, w czasie wigilijnej wieczerzy.

Zdjęcie do artykułu znalezione na stronie Pixabay.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *